Για τα μμάθκια της ηγουμένης (Μέρος 2ο)

Συνέχεια που το 1ο μέρος

Στο χωρκόν τζιείντους τζιαιρούς είσιεν τζιαι έναν μοναστήριν με καλόγριες, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ήταν καμιά δεκαπενταρκά γυναίτζιες, είχαν έναν περβολούιν τζιαι κανέναν-θκυο μελίσσια τζιαι ποσκολιούνταν. Κάθε χρόνον στην γιορτήν του αγίου εγινήσκετουν τζιαι έναν παναϋρούιν γυρόν του μοναστηρκού.

Κανέναν-θκυο χρόνια πριν, ήρτεν μια νέα ηγουμένη στο μοναστήριν, η Ευφροσύνη. Η Ευφροσύνη ήρτεν που έναν άλλον μοναστήριν της περιοχής που έκλεισεν, τζιαι με το που επέθανεν η παλιά η ηγουμένη ήρτεν η σειρά της για το αξίωμαν, αφού ήταν τζιαι σχετικά μορφωμένη τζιαι πολλά ικανή γυναίκα. Παρόλο που εν ήταν νέα, είσιεν περάσει τους πενήντα, ήταν γυναίκα με χάρην τζιαι παράστημαν. Ψηλή, περήφανη, με κάτι μμάθκια γαλανά που σε καρφώνναν τζιαι διαπερνούσαν σε όπως την σμύλαν. Με την παρουσίαν της το μοναστήριν άνθισεν, γιατί η ικανότητα της τζιαι η δραστηριότητα της εφέραν κόσμον, λεφτά τζιαι 1-2 νέες καλόγριες να αυξηθεί ο πληθυσμός.

Άμαν επέθανεν ο Παπά-Ματθαίος, εχρειάστηκεν να πάει ο Παπά-Γιωρκής να κάμνει την λειτουργίαν στο μοναστήριν. Ήταν δύσκολον γιατί ήταν έξω που το χωρκόν, τζιαι τον Παπά-Γιωρκήν εν τον επολλ0-ένοιαζεν να βουρά να κάμνει λειτουργίες μες τα κάκκαφα. Ποττέ του εν εκατάλαβεν γιατί ο Παπά-Ματθαίος επήαιννεν τζιεικάτω τόσον ταχτικά, 2-3 φορές την εφτομάν κάποτε. Την πρώτην φοράν που εσηκώστηκεν να πάει ο Παπά-Γιωρκής, ήταν με πολλά βαρετήν διάθεσην. «Που να βουρούμεν τωρά; Πρέπει να κάμει κάτι η Μητρόπολη για τούντο πράμαν. Εν τζιαι γίνεται να βουρώ εγώ όποτε θθυμηθούν οι κοτζιακαρούες να θέλουν παπάν».

Άμαν εγνώρισεν την Ευφροσύνην όμως άλλαξεν ιδέαν. Ήταν αυστηρή γεναίκα τζιαι εν του έδωκεν καθόλου θάρρος, αλλά τούτον σάμπου περίτου τον επίκκαρεν τζιαι κέντρισεν του την περιέργειαν. Κάτι είσιεν η παρουσία της που το ενθουσίαζεν τζιαι ‘καμνεν τον να νιώθει σαν το κοπελλούιν. Που τότε εσταμάτησεν να παραπονιέται. Λλίον η γοητεία της Ευφροσύνης, λλίον οι πιττούες τζιαι τα γλυκά που του τζιερνούσαν οι καλόγριες, ο Παπά-Γιωρκής ελίμπησεν σαν το αμπελοπούλλουιν. «Κάτι έξερεν ο μακαρίτης που έρκαιτουν τόσον δρόμον».

Παρόλο που επήαιννεν τόσο συχνά, ποττέ του δεν ετόλμησεν να πει τίποτε της Ευφροσύνης. Εχτός που σύντομες τζιαι κοφτές κουβέντες, έτσι για την ευγένειαν, σάννα τζιαι είσιεν γυρόν της έναν τείχος που ήταν αδύνατον να διαπεραστεί. ‘Οι πως επέμενεν δηλαδή ο Παπά-Γιωρκής. Αρκούσεν του να την θωρεί, να εν στην παρουσίαν της, τζι ασσέν δίχως κουβεντούες τζιαι γλυκόλοα. Η Ευφροσύνη που την πλευράν της έξερεν πολλά καλά το παιχνίδιν που έπαιζεν ο Παπά-Γιωρκής, τζιαι πολλοί που τους παπάες που είσιεν γνωρίσει στο παρελθόν. Έξερεν ότι το σωστόν ήταν να τους κρατά μακρυά άμπα τζιαι γινεί κανένας χαττάς. Έξερεν μοναχές που τους εφκήκεν αβανιά τζιαι τζιείνον ήταν-η κοινωνία απομόνωσεν τες, η ζωή τους εκαταστράφηκεν. Εν εγίνετουν να διά θάρρος του κάθε Παπά-Γιωρκή.

Με το που ήρτεν ο Παπά-Γιαγκουλλής ευτύς εκατάλαβεν τι εγίνετουν. Ο κατά τα άλλα οκνηρός Παπά-Γιωρκής επήαιννεν στο μοναστήριν του Αρχαγγέλου πολλά συχνά. Κάτι έτρεχεν σίουρα. Αλλά ήταν τζιαι πολλά έξυπνος, τζιαι εν έθελεν να φανερώσει τες σκέψεις του. Μιαν ημέραν έσυρεν το του Παπά-Γιωρκή έτσι στην κουβένταν. «Λαλώ να έρτω μιτά σου στον Αρχάγγελον ποννά ξαναπάεις. Θέλω να πάω έτσι για τον περίπατον, τζιαι να προσκυνήσω την εικόναν του Αγίου». Ο Παπά-Γιωρκής εταράχτηκεν. Ήταν καλή η κατάσταση που είσιεν στον Αρχάγγελον, τζιαι εν έθελεν τον Γιαγκουλλήν να νικατωθεί τζιαι να του την χαλάσει. Αλλά τζιαι που την άλλην, αν αντιδρούσεν σίουρα ήταν να υποψιαστεί ο Γιαγκουλλής. Μάλλον η πρόθεση του ήταν αγνή, έτσι τζι αλλιώς, οπότε εσυμφώνησεν.

Γύρις ημέρα εξεκινήσαν να πάσιν που το πρωίν.

Συνεχίζεται

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Ιστορίες. Bookmark the permalink.

3 Responses to Για τα μμάθκια της ηγουμένης (Μέρος 2ο)

  1. Παράθεμα: Για τα μμάθκια της ηγουμένης (Μέρος 3ο) |

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s