Παρατηρήσεις που την Ερυθράν Θάλασσαν

14840390294_3accb040f7_z

Πριν λλίες μέρες εστράφηκα που έναν πολλά ωραίον ταξιδάκιν. Επήα με το κλαμπ των καταδύσεων στην Βόρειαν Ερυθρά Θάλασσαν για καταδύσεις μιαν εφτομάν. Η πτήση μας επήεν στο Sharm τζιαι εφκήκαμεν πάνω στην βάρκαν αμέσως για να πάμεν σε διάφορες περιοχές της Β. Ερυθράς, κυρίως στο θαλάσσιο πάρκο Ρας Μοχάμεντ.

Θαλάσσιο πάρκον εν σημαίνει τίποτε άλλον παρά το ότι εν προστατευμένη περιοχή με πολλά αυστηρούς κανονισμούς για την διατήρηση της θαλάσσιας ζωής. Το ψάρεμαν απαγορεύεται για παράδειγμαν. Ως δύτης ούτε μασιαίριν εν επιτρέπεται να κουβαλάς. Η περιοχή έσιει μιαν σειράν που ναυάγια, κάποια που τον Β’ Π.Π., άλλα πιο πρόσφατα. Τούτα εγινήκαν τέλειοι τεχνητοί ύφαλοι για την θαλάσσια ζωή, κοντά στους άλλους τους πιο φυσικούς, κοραλλιογενείς υφάλους που σφίζουν που ζωήν τζιαι χρώμαν.

Ήταν μια ομορφκιά. Είσιεν καταδύσεις που εσταμάτουν τζιαι εθώρουν σαν τον παλαβόν τον ύφαλον να υψώνεται, ένας τεράστιος τοίχος με κοράλλια, ψάρκα, σμέρνες, ως τζιαι σιελώνες. Ένας παράδεισος ζωής που σε κάμνει να νιώθεις δέος πραγματικά.

Έκαμα 22 καταδύσεις σε 6 μέρες. Κυρίως σε κοραλλιογενείς υφάλους, αλλά τζιαι 2-3 σε ναυάγια. Έσιει έναν Εγγλέζικον ναυάγιον, το Thistlegorm, που εβυθίστηκεν τον Β’ Π.Π. τζιαι ήταν τεράστιον, φορτωμένον με υλικόν για τον πόλεμον στην Β. Αφρική. Φορτηγά, μοτόρες, πυρομαχικά, ρούχα. Ως τζιαι ποΐνες είσιεν μέσα. Θάνατος. Το αγιωμένον λείψανον της πολεμικής μηχανής έδωκεν ζωήν σε εκατομμύρια είδη θαλάσσιας ζωής. Η φύση εδιεκδίκησεν τες δουλειές του ανθρώπου, έκαμεν το πλοίον δικόν της.*

Νιώθεις πραγματικά ότι εν κάτι το πολλά σπουδαίον, να μπορείς να δεις τούτον το θαύμαν της φύσης. Τζιαι όμως, στον ορίζονταν προς τον κόλπον του Σουέζ, οι πλατφόρμες γκαζιού. Οι Αιγύπτιοι φίλοι μας πας την βάρκαν είπαν μας ότι που τότε που έππεσεν ο Μουμπάρακ, εχαλαρώσαν τους αυστηρούς κανονισμούς στο Ρας Μοχάμεντ, άρκεψεν το ψάρεμαν, έστω τζιαι στα ‘κρυφά’. Ο άνθρωπος εν ο ίδιος παντού τελικά. Κόφκει το δεντρόν που του διά φρούτα, φρέσκον αέραν, οσσιόν, τζιαι πουλεί το για καυσόξυλα για να πιάει 3 μπακκίρες.

Η ζωή πας την βάρκαν ωραία. Άνετες καμπίνες σχετικά, άμαν είσαι ποσταμένος τζιοιμάσαι ακόμα τζιαι πας τους σάκκους με τες πατάτες να σας πω την αλήθκειαν. Με 4 καταδύσεις την ημέραν, με ξύπνημαν στες 6 τζιαι νυχτερινές καταδύσεις, φαντάζεστε ότι μετά το δείπνον επηαίνναμεν ούλλοι για ύπνον. Τα κοπέλια του πληρώματος καλοί, τίμιοι ανθρώποι που εδουλεύκαν 20 ώρες την ημέραν, εκτίμησα τους πολλά. Τζιαι εχαρήκαν τζιαι πολλά που έξερα 2-3 αράπικα τζιαι ελάλουν τους καλημέρα τζιαι καληνύχτα, εφκαριστώ κλπ. Τζιαι εννοείται τζιαι τα Κυπριογενή μου αράπικα σε στυλ «γιάλλα» τζιαι φυσικά «παττίχα». Τζιαμαί που τους έφκαλα το καππέλον ήταν ότι την ημέραν του μπαϊραμιού άψαν κάρβουνα πας το κατάστρωμαν, παρόλον που την ίδιαν ημέραν εγινήκαμεν μάρτυρες μιας βάρκας που έκρουσεν τζιαι εγίνηκεν ποκάπνιν κοντά μας. Ο Άμπντουλ μάλιστα εχρησιμοποίαν τζιαι μιαν που τες μποτίλιες μας για να τους κάμει αέραν! Ως Κυπραίος καρβουνάς είπα respect.

Την τελευταίαν ημέραν επεράσαμεν την στο Sharm, περιμένοντες να πάμεν στο αεροδρόμιον για την πτήσην μας. Το Sharm εν σαν την κόλασην. Νέα χτίσματα ώσπου φτάννει το μμάτιν. Τουριστικόν θέρετρον που εχτίστηκεν που το τίποτε, ξενοδοχεία τζιαι καζίνα ώσπου φτάννει το μμάτιν σου, τζιαι ακόμα χτίζουν. Το τοπίον, έρημος. Νερόν δεν έσιει, εξ’ου τζιαι η ανθρώπινη κουλτούρα δεν εδημιούργησεν οικισμούς τζιαμαί πριν να ξυπνήσει ο τουρισμός με την αφαλάτωσην. Δεν έσιει τίποτε να δεις-εκτός που τα θεαματικά βουνά της χερσονήσου του Σινά στον ορίζονταν. Η θερμοκρασία ήταν πάνω που 50 βαθμοί. Τζιαι απορώ: αν δεν θα πάεις για να κάμεις καταδύσεις, ίντα λόγος υπάρχει; Εν μπορείς να φκεις που το κλιματισμένον ξενοδοχείον πριν τες 5-6 το δείλις, ο ήλιος κρούζει. Τζιαι όμως, ήταν γεμάτον Εγγλέζους τζιαι Ρώσσους τουρίστες, ασπρουλιάρηες ξιπετσισμένοι που εμάχουνταν να αρπάξουν καρκίνον του δέρματος στο όνομαν του σέξυ μαυρίσματος.

Το δε αεροδρόμιον ήταν έναν μπουρδέλο. Κάτι σαν αεροδρόμιο Λάρνακας δεκαετία του ’80. Τεράστιες ταπέλλες ‘No Smoking’ τζιαι φρουροί ασφαλείας να ππουφφουρίζουν. Πληροφορίες μηδέν. Μπουρδέλον. Τζιαι απορώ: Τα ξενοδοχεία τζιαι τα καζίνα χτίζουνται συνέχειαν με προδιαγραφές ριβιέρας. Το αεροδρόμιον γιατί να εν έτσι; Τζιαι μεν μου πείτε εν επειδή το διαχειρίζεται το κράτος-γυρευτείτε αλλού για νεοφιλελεύθερες τάσεις.

Τζιαι όμως, τούτα εν ασήμαντες υποσημειώσεις. Είδα απίθανα πράματα. Ένιωσα ξανά την δύναμην της φύσης, την ομορφκιάν της σε ούλλον της το μεγαλείον.

Πίσω στες ρουτίνες μου τωρά. Ακόμα σούζουμαι τζιαι παρπατώ όπως επαρπάτουν πας την βάρκαν. Κλείω τα μμάθκια μου να τζιοιμηθώ τζιαι θωρώ το γαλάζιον του νερού με τα ψάρκα να με τριγυρίζουν. Τζιαι ναι ρε, έθελα να τα φάω κάποτε-γιατί κατά βάθος είμαι, ώρες-ώρες ακόμα, κοτσιηνοχωρκάτης 🙂 .

Καλόν 15αύγουστον να περνάτε, τζιαι αν άψετε κάρβουνα προσέχετε ;-).

Βάλλω σας δαμαί λλίες φωτογραφίες τζιαι έναν βίντεο που έκαμα για να πάρετε μιαν ιδέαν. Μπορείτε να τες δείτε ούλλες δαμαί.

___________________________________

* Τωρά τελευταία αρκέψαμεν τζιαι στην Κύπρον να δημιουργούμεν τεχνητούς υφάλους για την θαλάσσιαν ζωήν. Άτε, ασσέν τζιαι αργά πάλαι καλά να λαλούμεν.

Advertisements
This entry was posted in Ταξίθκια and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Παρατηρήσεις που την Ερυθράν Θάλασσαν

  1. Ο/Η stavros λέει:

    GIA SOU AGNOSTE FILE…..DIAVAZO TA ARTHRA SOU KAI THA ITHELA NA SE GNORISO. STAVROS LIANOS

    ======================================== Message Received: Aug 14 2014, 11:41 AM

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s