Ωδή στο πόλιπιφ

1496294_10152176394638679_1170499621_o

Πριν λλίες μέρες εκουβέντιαζα μέσω Φέισμπουκ την ιδέαν του πόλιπιφ με έναν παρέαν. Συγκεκριμένα, έβαλα φωτογραφίαν το πρόγευμαν που έτρωα, καπήρα, ελιές, τομάτες, αυκόν βραστόν τζιαι χαλλούμιν παλιόν, θέλοντας να πω ότι παρόλο που είμαι στην Αγγλίαν, το μπούκκωμαν εν μπούκκωμαν τζιαι εν δέχεται συμβιβασμούς. Ο φίλος μου ο Π. ευτύς έγραψεν «το πόλιπιφ πούντο;».

Εν ενδεικτικόν του πόσον βαθκιά εν μες την κουλτούραν μας τούτον το προϊόν το γεγονός ότι φυσιολογικά, τζιαι χωρίς ενδοιασμούς το πόλιπιφ έσιει την θέσην του ακόμα τζιαι με τη παττίχαν τζιαι το χαλλούμιν. Ω, η ειρωνία! Πόλιπιφ…τζιαι χαλλούμιν.

Για να μεν παρεξηγηθώ: η αλήθκεια είναι ότι το πόλιπιφ είναι ότι σιειρόττερον μπορεί να φάει το πλασμαν. Έναν μίγμαν λίπους, άλατος, συντηρητικών τζιαι του σιειρόττερου κρέατος (αν μπορούμεν καν να το πούμεν κρέας) που κανέναν καλόν εν κάμνει. Τζιαι όμως, αν εδουλέψετε ποττέ στα χτίσματα, στα χωράφκια, αν επήετε ποττέ τζυνήιν με τον σιεπέττον ή τα βερκά, ή αν επηαίννετε στην παραλίαν τζιαι μείνετε ούλλη μέρα γυρόν που 2 ομπρέλλες, 3 κούλποξ, καρέκλες, φουσκωτά, μάππες κλπ, καταλαββαίννετε ότι η ιδέα του Κυπραίου σε υπαίθριον χώρον χωρίς πόλιπιφ εν νοείται. Αν επιτρέπετουν, ήταν να το τρώμεν τζιαι την Καθαρή Δευτέραν βασικά. (Πρόσφυγας εν έκαμα, αλλά νομίζω ότι τζιαι τζιαμαί έπαιξεν πολλύν πόλιπιφ).

spam_can_open

Το πόλιπιφ εν κάτι το οποίον εδημιουργήσαν οι Εγγλέζοι (τζιαι οι άλλοι Δ.Ευρωπαίοι) με την βιομηχανικήν επανάστασην, τζιαι ήταν τρόπος διατήρησης κρέατος με σκοπόν την διατροφήν σε συνθήκες όπου εχρειάζετουν γλήορη, εύκολη τζιαι φτηνή πρόσβαση σε πρωτεΐνες (διατροφή εργατών, ναυτικού, στρατευμάτων κλπ). Η λέξη ‘πόλιπιφ’ φκαίννει που το bully beef, το οποίον εν με την σειράν του που το Γαλλικόν bouilli, που σημαίνει βραστόν. Η βασική διάκριση που πρέπει να γινεί δαμαί εν ότι το bully beef (ή corned beef) εν βοδινόν, ενώ το ‘Κυπριακόν’ πόλιπιφ εν σιοίρος, τούτον που στην Αγγλίαν λαλούν το τζιαι Spam. Το δε πόλιπιφ στην Κύπρον τρων το τζιαι οι Τουρκοκύπριοι, παρόλον που μπορεί να μέννεν σιοίρος. (Δέτε λεπτομέρειαν στο ποστ μου δαμαί).

Εν έχω ακριβώς στοιχεία, αλλά 99% το κρέας-ττενεκκούιν, είτε ήταν βοδινόν είτε σιοίρος, εφέραν το στην Κύπρον οι Εγγλέζοι μετά το 1878. Τζιείνην την εποχήν το εμπόριον κονσερβοποιημένου κρέατος ήταν τεράστιον τζιαι παγκόσμιον, τζιαι οι Εγγλέζοι εγκαταστήσαν τες βιομηχανίες επεξεργασίας τζιαι κονσερβοποίησης στην Ν.Αμερικήν-έναν που τζιείνα εγίνηκεν Fray Bentos μετά.

Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμον το πόλιπιφ εγίνηκεν βασικό συστατικόν της ζωής τζιαι κουλτούρας στην Αγγλία, λόγω των περιορισμών στην διάθεσην τζιαι κατανάλωσην πολλών αγαθών, το πόλιπιφ εγίνηκεν συσσίτιον, βασικόν στοιχείον της διατροφής του κόσμου-όι μόνον δακάτω στην Αγγλίαν, αλλά τζιαι σε ούλλην την αυτοκρατορίαν τους που είχαν τότε, τρόπος ζωής που το Yorkshire στα Νησιά του Σολομώντα.

Σήμερα η ιδέα του πόλιπιφ στην Αγγλίαν πάει να εξαφανιστεί. Οι μόνοι που το καταναλώννουν σταθερά εν είτε η φθίνουσα γενιά του ’40, είτε οι αποικιακοί όπως εμείς τζιαι οι Τζαμαϊκανοί π.χ. . Το κρέας, το αληθινόν τζιαι φρέσκο κρέας, εφτήνισεν σχετικά, οπότε εν χρειάζεται να τρώμεν πιον κονσέρβες. Είμαστεν τζιαι πιο μορφωμένοι, τζιαι προσπαθούμεν να ποφεύκουμεν τα πολλά βλαβερά πράματα. Τζιαι όμως, η ιδέα εν τζιαμαί (τζιαι πολλές φορές τζιαι η πράξη), μες το μετα-αποικιακόν μας DNA.

________________________________________

 1. Ιστορία του SPAM http://www.spam.com/spam-101/history-of-spam
 2. Corned Beef (Wikipedia) http://en.wikipedia.org/wiki/Corned_beef
 3. SPAM Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Spam_(food)
 4. Bully Beef but we’re not conned (Ανάρτηση για το corned beef στες πρώην αποικίες)
 5. Zwan http://www.myzwan.com/products/
Advertisements
This entry was posted in Πολιτικά τζιαι ιστορία, Φαΐν and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Ωδή στο πόλιπιφ

 1. Ο/Η Μιχάλης λέει:

  Φιλε να πας στο east end να φας salt beef από εβραίικο σαντουιτσάδικο. Άλλο πράμα!
  Από εκεί προέρχεται και ο όρος corned beef (δηλαδή βοδινό κρέας αλατισμένο με χοντρό αλάτι).

 2. Ο/Η aqua λέει:

  Επιτέλους! Έλειψες μας!

  Εγώ μετανάστρια είμαι, οπότε πολλά πράματα εν ηξέρω. Αλλά σε κανένα που τα διάφορα ψυγεία της οικογένειας στην Λεμεσό εν έχω δει πόλιπιφ. Λούντζα ναι, πόλιπιφ όι. Τζαι εν το ‘φεραν τζαι οι γονιοί μου μαζίν τους.

  Επίσης να συμπληρώσω ότι εν έχω δει κανέναν να τρώει έτσι πρωινό. Νομίζω εν το english breakfast σε κυπριακήν παραλλαγή!

  • Ο/Η M λέει:

   @Aqua εννοείς εν είδες κανέναν να τρώει ψωμί/χαλλούμι/αυκό/τομάτα/αγγουράκι/ελιές για πρωινο; Μα τούτον εν κλασικό… Περίεργο με το πόλιπιφ-ρώτα τους γονιούς σου-μπορεί να τους έκοψεν ο νους τους που νωρίς ίντα σαβούρα είναι…

   @Φίλε Μιχάλη ευχαριστώ. Ακόμα έχει έτσι παραδόσεις στο East End α; Μπράβο, να το δοκιμάσουμεν.

 3. Ο/Η Δεσποσύνη λέει:

  εν μπορώ να σκεφτώ τωρά σιειρόττερο φαί που το πόλιπιφ.
  Όπως επίσης εν μπορώ να σκεφτώ καλοτζαίρι στη θάλασσα με την τιτανοτεράστια οικογένεια μου χωρίς τα σάντουιτς με χαλούμιν, αγγούριν, ντομάτα τζιαι πόλιπιφ.
  τι μου εθυμισες:)

 4. Ο/Η Aceras λέει:

  Monon Που λαλείτε πολιπιφ έρκεται μου να ξεράσω ούλλην την δυστυχίαν των βιομηχανικών χτηνών που μου εταΐσαν σε κονσέρβαν πριν να έχω κρίσην δικήν μου. Μες τον πόλεμον είσιεν κάτι σκατοπόλιπιφ πουνπραγματικά έν ετρώουνταν, ακόμα τζιαι να ξεχάσεις τες συνθήκες παραγωγής τους

 5. Ο/Η Aceras Anthropophorum λέει:

  εννοείται ότι το πιατούιν της φωτογραφίας αννοίει την όρεξην, ιδίως όταν βρίσκεσαι σε τόπον όπου δεν μπορείς να έχεις φρέσκα τα προϊόντα που έχει μέσα 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s