Οδοιπορικόν που τα Ιταλογαλλικά σύνορα (Γ’)

Menton

Εφτάσαμεν στην Menton απόγευμα 17 του Αυγούστου, 10 λεπτά με το τρένον που την Ventimiglia. Εκλείσαμεν διαμονή σε έναν διαμέρισμα στη παλιά πόλη. Η παλιά πόλη, όπως τζιαι στη Ventimiglia, εν χτισμένη πάνω σε ύψωμα τζιαι έσιει πουκάτω παραλίες τζιαι 2 μαρίνες για σκάφη μιτσιά τζιαι μεσαίου μεγέθους. Εφκήκαμεν κάτι σκαλιά τζιαι εφτάσαμεν στο διαμέρισμαν στον 2ο όροφον ενός παλιού χτιρίου. Εγώ εννοείται να κουβαλώ τες αποσκευές-η βαλίτσα μετά που 3 μέρες στην Ventimiglia επήεν που τα 20-κάτι στα 30-κάτι κιλά…

Με το που μπαίννουμεν στο διαμέρισμαν εκόπηκεν η ανάσα μας. Η θέα του κόλπου τζιαι του βουνού ήταν το κάτι άλλον. Σε μιαν εφτομάν που επεράσαμεν τζιαμαί εσταματούσα συνέχειαν τζιαι απολάμβανα την θέαν. Το διαμέρισμαν ήταν περίεργον-για να πάεις που το σαλόνι στην κουζίνα τζιαι το υπνοδωμάτιον έπρεπεν να κατεβείς 4-5 σκαλιά. Που τζιαμαί για να πάεις στο μπάνιον εκατέβαιννες άλλα σκαλιά σάννα τζιαι πήαιννες στο υπόγειον.

Οι δρόμοι ήταν πάλαι στενοί, τζιαι τα χτίρια πανύψηλα, οπότε οποιαδήποτε φασαρία, συνομιλία, λάξιμον σσιύλλου ή παρπάτημαν με φλι-φλο ακούετουν σάννα τζιαι ήταν έσσω σου.

Γενικά η πόλη εμάγεψεν μας. Ήταν εννοείται πολλά τουριστική, αλλά οι τουρίστες ήταν Γάλλοι τζιαι Ιταλοί, σπάνια κανένας Γερμανόφωνος ή Αγγλόφωνος. Επειδή ο τουρισμός έννεν φτηνιάρικος α-λα Τσόκκος, ήταν ούλλα προσεγμένα, που τους δρόμους τζιαι τα σοκκάτζια στες παραλίες τζιαι τα πάρκα. Τα εστιατόρια απ’ότι εκατάλαβα ήταν 99% ούλλα καλά, αφού έν είσιειν φτηνιάρηες τουρίστες που έχουμεν στην Αγιάνναπαν π.χ. (για μέναν να πηαίννω σε τουριστικήν περιοχήν που έννεν σαν την Αγιάνναπαν με τους μεθυσμένους Εγγλέζους να στρέφουν πας τα πεζοδρόμια εν μεγάλη κουβέντα).

Τα νέα χτίρια ήταν χτισμένα με σεβασμόν για το περιβάλλον, τζιαι που την παραλίαν εθώρες τα βουνά να ποτυλίουνται σιγά-σιγα, καταπράσινα τζιαι όμορφα. Αν ήταν Κύπρος ήταν ναν γεμάτα βίλλες τζιαι ξενοδοχεία, όπως φαντάζουμαι εκάμαν στον Ακάμαν (έσιει που τα 00’s να πάω στον Ακάμα γιατί εν αντέχω να θωρώ την ‘ανάπτυξην’ α-λα κουλλουφέ). Γενικά, παρόλην την τουριστικήν ανάπτυξην ήταν φανερόν ότι τούτοι οι ανθρώποι εκαταλάβαν ότι εν μπορεις να τα κασταστρέψεις ούλλα τζιαι να χτίσεις σπίθκια εξοχικά τζιαι ξενοδοχεία, γιατί ακριβώς καταστρέφεις τζιείνον που προσελκύει τον τουρίσταν εξ’αρχής. Εν έσιει χτίρια πας τον άμμον. Οι προκυμαίες εν τεράστιες τζιαι γεμάτες πεζούς τζιαι ποδηλάτες. Τζιαι τούτον που με λυπεί εν ότι τούτοι είχαν τον νουν να τα κάμουν έτσι πριν 100 χρόνια, τζιαι εμείς εν τον είχαμεν πριν 30 τζιαι αφήκαμεν τους παπάες τζιαι τους ξενοδόχους τζιαι καταστρέψαν μας…

Οι παραλίες καλές, αν τζιαι πας τον Κάππαρην εν τζίζουν με τίποτε. Καθαρές όμως τζιαι συσταρισμένες. Έκαμεν μου εντύπωσην που σε μιαν που τες παραλίες είδα έναν καπνιστήν να περπατά στο τάσπιν, να σβήννει το τσιάρον με την σόλαν του παπουτσιού του τζιαι να το βάλλει μες το τάσπιν. Σε μιαν άλλην παραλίαν δε είσιεν ταπέλλαν που ελάλεν “plage sans tabac”, δηλαδή απαγορεύετουν το κάπνισμαν-τζιαι όντως κανένας εν εκάπνιζεν. Κανένας εν είσιεν κκούλποξ ή παττίχες να κρυανίσκουν, παττιχόφυλλα, ποτσίαρα, νάυλα, πότσες, ττενεκκούθκια κλπ. Καθαρά τζιαι προσεγμένα.

Η κόρη μετά που 3 μέρες εκολύμπαν χωρίς να την βαστούμεν, τζιαι μάλιστα στα βαθκιά (με τα μπρατσάκια εννοείται)-μεγάλη πρόοδος άμαν αναλογιστείτε ότι ετσιρίλλαν πριν.

Όπως είπα, τα εστιατόρια ήταν πολλά καλά. Επήαμεν σε έναν Μαροκινόν μιαν νύχταν, άρεσεν μας πολλά-ειδικά το ψητόν κοτόπουλλον που κάμνουν μες το πήλενον που μοιάζει λλιον με το δικόν μας με τες τομάτες τζιαι την κανελλούαν του. Επήαμεν τζιαι σε έναν άλλον εστιατόριο, το Pizzeria Le Vulcano που ήταν πιο έκτακτο αλλά πάλαι πολλά καλό φαΐ. Δυστυχώς επειδή εν τουριστική περιοχή ήταν γενικά ακριβή. Την πρώτην μέραν επήαμεν σε έναν σούπερμαρκετ, το Casino (όνομαν τζιαι πράμαν) που έκοφκεν κελλέν. Αφού είχαμεν διαμέρισμαν έπρεπεν να πιάμεν προμήθειες για μαείρεμαν. Ευτυχώς ανακαλύψαμεν την αγοράν, που άννοιεν 5π.μ-1μ.μ τζιαι είσιεν τα πάντα, που αρτοειδή μέχρι κρεατικά τζιαι ψάρκα.

Το μόνον που εκάμναμεν κάθε μέρα ήταν να κατεβούμεν τα σκαλιά στην παραλία, να στραφούμεν για φαΐν, να ξαναπάμεν παραλία, να στραφούμεν για μπάνιο τζιαι φαΐν (σπίτιν ή έξω) τζιαι μετά να πάμεν περίπατον κοντά στην παραλία. Επετύχαμεν τζιαι το τοπικό φεστιβάλ μουσικής που ήταν δωρεάν, οπότε δίπλα στην παραλία είσιεν πάντα ζωντανή μουσική. Είσιεν τζιαι έναν παιδότοπον που ήταν γεμάτος, ασχέτως της ώρας. Τούτον εν μεγάλον κοντραστ με τες Αγγλίες, γιατί οι κρυόκωλοι δακάτω τζιοιμήζουν τα μωρά που τες 7 ασχέτως του αννέν διακοπές ή όι.

Η περιοχή του Menton, λόγω του μικροκλίματος που ανάφερα στην προηγούμενην ανάρτησην, φουμίζεται για τα εσπεριδοειδή τζιαι τα αρωματικά της. Μάλιστα που κάμνουν λάδιν της ελιάς βάλλουν μέσα τζιαι άλλα πράματα που την πρέσαν (π.χ. λεμόνια, αρωματικά κλπ) για μυρωθκιάν, αφού το λάδιν που τα λεμόνια σμίει με τζιείνον της ελιάς. Αγόρασα λλίον τζιαι άρεσεν μου πολλά. Αν έσιετε ελιές τζιαι κάμνετε λάιν, τούτον εν ωραία ιδέα πάντως-εχτός αν γίνεται ήδη τζιαι εν το ξέρω. Πληροφορίες δαμαί (ξέρω ότι ο Aceras εννά ενδιαφερτεί σίουρα).

Στην μιαν εφτομάν που εκάτσαμεν εν εθέλαμεν να φύουμεν, τζιαι αρκέψαμεν να σκεφτούμαστεν κατά πόσον θα μας εσήκωννεν να τα συνάξουμεν τζιαι να μετακομίσουμεν. Εν με δυσκολίαν που επιάμεν το αεροπλάνον στες 24 για την συννεφκιασμένην Αγγλίαν. Θωρώ τες φωτογραφίες τωρά τζιαι εν το πιστεύκω πως εν αλήθκεια. Έτσι παθθαίννω (τζιαι πολλά σιειρόττερα) άμαν κατεβαίννω τζιαι στην Νήσον δυστυχώς.

Εννά σας πω ξεχωριστά για τες καταδύσεις που έκαμα στην επόμενην ανάρτησην. Φωτογραφίες δαμαί.

______________________________

Συνεχίζεται

Advertisements
This entry was posted in Ταξίθκια and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Οδοιπορικόν που τα Ιταλογαλλικά σύνορα (Γ’)

  1. Ο/Η Panayiotis λέει:

    Ρε Φρατέλλο, χαράς την ψυσιήν να βκεις πα’ στο αεροπλάνον να πάεις πίσω στο Ινγκλαντ!!! Όπως τα έγραψες (ο Νταν Μπράουν εν πιάννει ούτε μούζιν ομπρός σου) ενοιωσα πως ήμουν τζιε εγιώ τζιαμέ …τζιε βασικά τωρά νοιώθω ότι είμαι στο αεροπλάνο μαζί σου με την ίδια σκοτινιασμένην φάτσαν τζιε φέυκω. Ευτυχώς εγιω εννά προσγειωθώ Κύπρον 😛

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s