Χρόνης Μίσσιος: Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς

Μέσα-μέσα θκιαβάζω κάτι που μου αννοίει τα μμάθκια μου σε κάτι για το οποίον ή εν είχα χαπάριν, ή είχα μόνον αμυδρήν γνώση. Το βιβλίον του Mark Mazower, Inside Hitler’s Greece, εφανέρωσεν μου σε μεγάλον βάθος το ανθρώπινον δράμαν της εμπειρίας της Ελλάδας στην κατοχή-τζιαι το γεγονός ότι η Ελλάδα είσιεν το μεγαλύτερον ποσοστόν απωλειών αμάχων (10% πληθυσμού) στην κατεχόμενην Ευρώπην. Πέραν που τες σαχλοταινίες της Αλίκης τζιαι τες διακωμοδήσεις του Βέγγου (που για μέναν έχουν παραπάνω αξίαν που τες ταινίες της Αλίκης), είμαστεν γενικά αχάπαροι.

Έτσι τυχαία εκουτσούφλησα πας το βιβλίον Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς του Χρόνη Μίσσιου. Το βιβλίον βασικά περιγράφει τες εμπειρίες του Μίσσιου σε διάφορες φυλακές που το τέλος του Β’ Π.Π τζιαι του εμφυλίου ως το 1973. Στην αρχήν ήταν τζιαι θανατοποινίτης, τζιαι περιγράφει πολλά γραφικά την βαρβαρότηταν, το μίσος τζιαι τον μεγάλο διχασμόν του 44-48 τζιαι μετέπειτα.

Το βιβλίον του Μίσσιου ρίχνει φώς πας σε μιαν περίοδον ακόμα πιο σκοτεινήν τζιαι βάρβαρην: την περίοδον που ακολούθησεν την ήτταν των κομμουνιστών στον εμφύλιον, τζιαι την αγριότηταν με την οποίαν οι νικητές εκαταδιώξαν, εφυλακίσαν, εβασανίσαν άγρια τζιαι εκτελέσαν τους ηττημένους τζιαι τες οικογένειες τους. Ο Μίσσιος έννεν αμετανόητον κομματόσκυλλον όμως. Ασκεί πολλά οξείαν κριτικήν στην ‘καθοδήγησην’ τζιαι ‘επαγρύπνησην’ του κόμματος του, στους χειρισμούς τους τζιαι στην τυφλήν υπακοήν στο ‘κόμμαν ως ιδέα’ που εγίνηκεν απρόσωπος εκφραστής των προσωπικών ικανοτήτων/ανικανότητας των εκάστοτε κυβερνώντων του. Το κίνημαν το οποίον είσιεν βάσην τον ανθρωπισμόν, εκατάντησεν να χάσει ακριβώς τούτον το στοιχείον. Εγίνηκεν άλλον έναν οικοδόμημαν με δομές, κανόνες, όρια τζιαι φυσικά πολλοί που τους αγωνιστές του εππέσαν έξω που τούντα όρια.

Ο Μίσσιος γράφει πολλά ανθρώπινα, που την καρκιάν του, τζιαι περιγράφει τες φιλίες στη φυλακήν, τες σχέσεις με τους συγκρατούμενους του, πολιτικούς τζιαι ποινικούς. Περιγράφει επίσης το σύστημαν που έπιαννεν τον ιδεολόγον τζιαι άλεθεν τον ώσπου να υπογράψει δήλωσην μετάνοιας για να επανενταχτεί στο σύστημαν.  Ο Μίσσιος γράμματα έμαθεν στην φυλακήν, οπότε ο λόγος του εν ταυτόχρονα προσιτός, αυθεντικός τζιαι ψηλής ποιότητας. Συνιστώ σας τον ανεπιφύλακτα. Θκυο βιβλία έγραψεν ο άνθρωπος, τζιαι τωρά θκιεβάζω το δεύτερον του, το Χαμογέλα ρε, τί σου ζητάνε; Βιογραφικόν του Μίσσιου δαμαί. Απόσπασμαν δαμαί:

Advertisements
This entry was posted in Πολιτικά τζιαι ιστορία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Χρόνης Μίσσιος: Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς

 1. Ο/Η Petros Ef λέει:

  Είχα κάνει ένα σχόλιο αλλά δεν το βλέπω. διαγράφηκε?

  • Ο/Η M λέει:

   Πέτρο δεν είδα σχόλιο, ίσως να υπήρχε πρόβλημα κάπου; Γενικά δεν διαγράφω σχόλια εκτός αν τα βρίσκω προσβλητικά. Σε παρακαλώ αν μπορείς να το ξαναϋποβάλεις-ευχαριστώ.
   Μάριος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s