Οι Εγγλέζοι τζιαι τα Χριστούγεννα

Στην Κύπρον πάντα έχουμεν έναν περίεργον σεβασμόν προς τους Εγγλέζους. Θέλεις εν τα χρόνια μας πουκάτω τους, θέλεις εν το κκόμπλεξ μας, πάντα θεωρούμεν τους ανώτερους, ακριβείς, καθαρούς τζιαι συσταρισμένους. Άμαν μείνεις στην Αγγλίαν χρόνια τούτα ούλλα τα στερεότυπα σιγά-σιγά καταρρέουν ευτυχώς τζιαι απομυθοποιούμεν τους.

‘Εναν που τα πράματα που στην φαντασίαν του Κυπραίου οργιάζει εν η ιδέα των Χριστουγέννων στην Αγγλίαν. Αν είχα 100 μιλς κάθε φοράν που άκουα κάποιον να μου λαλεί «αααα, πρέπει ναν ωραία τα Χριστούγεννα τζιεικάτω» ίσιαν να κάμω τα παλλούτζια μου γρουσά. Εν η ιδέα που μας άφηκεν το Γουλγουερθ, η τηλεόραση, τα ‘Λευκά Χριστούγεννα‘ της Αλέξιας τζιαι η ιδέα του σιονιού την μέραν των Χριστουγέννων (αν σιονίσει στα Κοτσινοχώρκα τα Χριστούγεννα κάμνω τζιαι piercing)… Δυστυχώς η αλήθκεια εν άλλη. Βλέπετε, ο Εγγλέζος κάμνει πολλά μεγάλον παναΰριν για τα Χριστούγεννα. Κατ’αρχήν, ο χρόνος του Εγγλέζου μόνον 2-3 μεγάλα γεγονότα έσιει. Εν τα Χριστούγεννα, οι διακοπές του καλοτζιαιρκού τζιαι τα γενέθλια του. Μόλις ρέξει το καλοτζιαίριν τζιαι μπούμεν του Σεπτέμβρη ο Εγγλέζος αρκεύκει να προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα. Σπανίζει να μπει ο Οχτώβρης τζιαι να έσιει μαχαζίν που να μεν έβαλεν τες διακοσμήσεις του, τα δεντράκια, το ψεύτικον το σιόνιν, την απαράδεκτη μουσικήν (Wham-Last Christmas τζιαι λοιπές αηδίες). Η τηλεόραση πουμπουρίζει με διαφημίσεις: «γοράστε καναπέν, γοράστε τηλεόρασην, ψυγείον, αυτοκίνητον, ποτά, δώρα, κλπ, κλπ». Για να καταλάβετε την διαφοράν: τα γενέθλια μου εν στες αρκές του Δεκέμβρη, τζιαι στην Κύπρον ποττέ εν ένιωθα ότι εν πολλά κοντά στα Χριστούγεννα. Δακάτω τα Χριστούγεννα επισκιάζουν τα πάντα 2-3 μήνες πριν. Αν τα γενέθλια σου ππέφτουν που Σεπτέμβρην ως Γεννάρην σιέσε μέσα. Εν τζιαι λαλώ, καλόν το εορταστικόν κλίμαν αλλά όι τζιαι που το φθινόπωρον. Γιατί καταντά αηδία.

Το άλλον που μου φακκά εν ο απίστευτος καταναλωτισμός. Εφτομάες τζιαι μήνες πριν τα Χριστούγεννα αρκεύκουν τζιαι σκέφτουνται ίνταμπου να γοράσουν. Τζιαι γοράζουν δώρα αβέρτα, 1 μόνον εν κανεί. Πιάννει τους τζιαι μια μικροαστική καταναλωτική πελλάρα τζιαι ανταγωνισμός τζιαι πικκάρουνται τζιόλας. Η μαλακία εν ότι ξοθκιάζουν τα ριάλλια τους (που πολλοί εν τα έχουν τζιόλας) πας σε άχρηστα πράματα που καταλήγουν στο Ebay την επομένην. Ο κόσμος πιον εν χρειάζεται τίποτε-τα δώρα εν περιττά, εν για το άππωμαν τζιαι το show. Τζιαι ειδικά σε εποχήν με περικοπές τζιαι ανεργίαν, η πιππίλα εν ακόμα πιο αναγκαία. Ασσέν καλά η βίζα τζιαι η μάστερκαρτ.

Παρόλον που ψουμνίζουν που τον Οχτώβρην, αν πάεις στα καταστήματα 1 εφτομάν πριν τα Χριστούγεννα γινίσκεται χαμός. Γιατί ούλλον τζιαι κάτι αθθυμούνται, ούλλον τζιαι κάτι πρέπει να πιάσιν για να μεν φανούν ότιν εν ππιντήες σε σύγκριση με την πεθθεράν της ανηψιάς της αρφής τους. Madness.

Τζιαι στο τέλος έρκεται η μεγάλη μέρα. Η προσδοκία στο κατακόρυφον. Η αναμονή, η ελπίδα ότι μες την κάσιουαν τυλιμένον εν το νόημαν της ζωής τζιαι όι εναν μασκαραλλίκκιν που το Argos το οποίον εν χρειάζεται καν. Έτο για να χαριεντιζούμαστιν. Σηκώννουνται που το πρωίν, αννοίουν τα δώρα τους, τζιαι σε 5-6 λεπτά τελλειώννουν ούλλα. Αρκέφκουν το ποτόν τζιαι καρτερούν το πιο άνοστον κρέας του κόσμου (γαλοπούλλα) να ψηθεί. Τρώσιν, μεθκιούν τζιαι επειδή in vino veritas αρκέφκουν τζιαι φκαίννουν ούλλες οι πικρίες τζιαι η ένταση που τσιλλούν μέσα τους τόσον τζιαιρόν. Τζιαι πολλύς κόσμος τσακκώννεται στο τέλος, εν γεγονός. Πολλά ζευκάρκα χωρίζουν κλπ. Γιατί ώσπου λείφκει η μέρα των Χριστουγέννων, πιάννει τους μια κατάθλιψη, ότι οι προετοιμασίες τόσων μηνών εκορυφωθήκαν τζιαι τωρά επιάμεν τον κατήφορον.

Οι στατιστικές λαλούν ότι μετά τα Χριστούγεννα πολλύς κόσμος χωρίζει, αλλάσσει δουλειάν, παραιτά, γυρεύκει να κάμει μιαν ανανέωσην για να σπάσει τουντην μούχλαν τζιαι την αποπνικτικήν ατμόσφαιραν. Για πολλύν κόσμον τούτον σημαίνει τζιαι το τέλος του δρόμου: η εποχή μετά τες γιορτές εν η πιο ‘παραγωγική’ σε αυτοκτονίες. Δυστυχώς ό,τι φκαίννει πολλά ψηλά πρέπει να ππέσει τζιόλας. Αλλά τζιαι που την άλλην, αμέσως μετά αρκέφκουν τα ξιπουλήματα, τζιαι επίσης οι διαφημίσεις των διακοπών του καλοτζιαιρκού, κατανάλωση για να μας φκάλει που την κατάθλιψη που μας έφερεν η υπερβολική κατανάλωση. Καταναλώστε γιατί χανόμαστε.

Είμαι σίουρος ό,τι τζιαι στην νήσον των αγίων ο καταναλωτισμός εκέρτισεν πολλύν έδαφος τζιαι ότι κατά τζιει πάμεν τζιαι μεις, εν τρέφω αυταπάτες. Αλλά καμιάν φοράν άμαν θωρώ ίνταλως κάμνουν οι Εγγλέζοι σκέφτουμαι ότι ευτυχώς εν είμαι αναγκασμένος να συμμετέχω, παίζω το τζιαι τουρίστας…

Φέτι εννά ξικόψω που τούντον πελάν. Εννά κάτσουμεν δαμαί με την οικογένειαν, να φάμεν τζιαι να πιούμεν τζιαι να δούμεν κανέναν εργούιν. Με επισκέψεις εννά πάω, με δώρα εννά πιάω στους Εγγλέζους. Γιατί εβαρέθηκα. Άτε, είπα τα τζιαι ξαλάφρωσα. Καλές γιορτές τζιαι με υγείαν.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορίες, Ταξίθκια and tagged , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Οι Εγγλέζοι τζιαι τα Χριστούγεννα

 1. Ο/Η postbabylon λέει:

  Ρε τζιαι γω έτσι νιώθω… εμπουμαστεν στα ξένα ατζιαπης; εμέναν φακκά μου πολλά τζιαι το στόλισμαν του σπιθκιού… πιάννει με η πελλάρα.
  το μόνον που μου αρέσκει εν που εχω άδεια τζιαι που θωρω τες αρφότεχνες μου.
  Τζιαι συμφώνω για την γαλοπούλλαν… ιντα μανία τζιαι τούτη; τζιαι εκολλήσαν μας το τζιαι μας…το μόνον που άξίζει στην γαλοπούλλα εν το σαντουιτς της επομένης.

  • Ο/Η marioscy λέει:

   Εν με ενοχλά το στόλισμαν, εν ούλλα τα άλλα…αλλά όπως λαλείς τζι εσύ εν ωραία η άδεια

   • Ο/Η marioscy λέει:

    Εξίασα να πώ επίσης ότι ψουμνίζουν που το σούπερμαρκετ σάννα τζιαι έρκεται πυρηνική καταστροφή. Εν μεινίσκει τίποτε πας τα ράφκια. Τα σούπερμαρκετ κλείουν μόνον 1-2 μέρες, αλλά άμπα τζιαι λειφτούν τίποτε…

   • Ο/Η marioscy λέει:

    Τζιαι διούν σου Χριστουγεννιάτικην κάρταν στο σιέριν, παρόλον που είσαν μαζίν τους την μέραν των Χριστουγέννων.

 2. Ο/Η Χαρά Παρλά λέει:

  Καλησπέρα! πολλά ωραία τα έγραψες! 🙂
  Kαλές γιορτές!

 3. Ο/Η Andreas λέει:

  Αμαν έσιει νου το πλασμα καμνει ετσι αναρτήσεις.
  Καλες γιορτες και σε σενα.

 4. Ο/Η Αππωμένη λέει:

  Μάριε, το ποστ σου εν ο λόγος που μου αρέσκουν τα μπλογκ. Μαθαίνεις ότι εν είσαι μόνος σου:)

  Συμφωνώ τζιαι επαυξάνω! Προσωπικά φκάλω σπυρκά την περίοδο των χριστουγέννων. Τόση μανία να γοράσεις, να κάμεις δώρα με το ζόρι, να φάεις με το ζόρι, μπρρ.
  Το μόνο που μου αρέσκει στα χριστούγεννα εν η άδεια τζιαι ότι εν καλή ευκαιρία να βρεθείς με την οικογένεια σου, που εν μεγάλο συν αν είσαι εξωτερικό.

  Επίσης συμφωνώ τα μάλα τζιαι με την Ποστ για την διακόσμηση του σπιθκιού!

  • Ο/Η marioscy λέει:

   Αππωμένη έχεις δίκαιον-τα Χριστούγεννα θυμούμαι ήταν για να βρεθεί η οικογένεια, όι για να μπούμεν χρέος τζιαι να πεθάνουμεν που το φαΐν τζιαι το ποτόν. Δακάτω μετά τες γιορτές πολλύς κόσμος γράφεται σε γυμναστήριον, πάει 1-2 φορές τζιαι παραιτά….

 5. Ο/Η ρίτσα λέει:

  πάντως τα τελευταία δύο χρόνια, το ίδιο γίνεται και στην κύπρο. χριστούγεννα από τον οκτώβρη, κάθε χρόνο άλλες μόδες στα στολίδια για να γοράζεις, κλπ.

 6. Ο/Η aqua λέει:

  Όπως τα λαλείς, Μάριε! Πολλά καλά το χειρίζεσαι! Εν τζιαι εν γιορτάζουμεν με το ζόριν!
  Εγώ έκοψα τζιαι τες οικογένειες! Βλάφτουν μας οι γιορτές. Εν τούτη η υπερβολική προσδοκία που εν εκπληρώνεται τζιαι παίρνει μας ο θκιάολος! Που τότε που εκόψαμεν τες γιορτές εβελτιωθήκαν οι σχέσεις μας!
  Κουράγιο ως πάρα τζιει!

  • Ο/Η marioscy λέει:

   Ναι εν καλά που λαλείς. Εγώ καμιά φορά λαλώ ότι ευτυχώς οι δικοί μου εν μακρυά τζιαι εν έχουμεν την υποχρέωσην, αν τζιαι οι γονιοί μου εν πολλο-κάμνουν παναΰρκα. Ο αρφός μου ο μιάλος όμως…άσε…τον Μάη που πάμεν εν η γιορτή του τζιαι κάμνουν τραπέζια…

 7. Ο/Η Ζετα λέει:

  Που έναν λαό που αντί ευχαριστώ λαλεί σου «εΐβα πρώτη» τί περιμένεις; λετ δεμ ντρινγκ!

 8. Ο/Η Helen λέει:

  Ωραία τα λες φίλε μου… Νομίζω η υπερκατανάλωση είναι χαρακτηριστικό και της Κύπρου πλέον… Και χωρίς να το καταλάβεις ακολουθείς… ενώ τα Χριστούγεννα θα έπρεπε να ήταν άλλη φάση… Σιγμή να είσαι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, να περάσις χρόνο μαζί τους, να δώσεις και να πάρεις αγάπη… όπως και τόσα άλλα χάσαμε το νόημα…

  • Ο/Η marioscy λέει:

   Ναι δυστυχώς εν εύκολο να παγιδευτείς, φέτος εν η 1η χρονιά που εν εξοδέψαμεν πάνω που 100 λίρες για δώρα για ανθρώπους που έννεν φίλοι μας, εκόψαμεν την κοινωνικήν υποχρέωση. Αν τους βαρυφανεί μια φορά εννά σπάσει ο κύκλος νομίζω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s