Σκλάβοι αρχαίοι τζιαι σύγχρονοι

Θωρώ τες εικόνες που τη διάσωσην των καημένων των Χιλιανών μεταλλωρύχων, επιτέλους εφκήκαν τα πλάσματα που την κόλαση. Τζιαι έρκεται μου ο συνειρμός. Τον τζιαιρόν τους Ίνκα, με το σαφώς καθορισμένο κοινωνικόν τζιαι ταξικόν τους σύστημαν, στα ορυχεία εδουλεύκαν κυρίως σκλάβοι/αιχμαλώτοι πολέμου (αλλά όι μόνον). Άμαν ήρταν οι Ισπανοί, ειδικά στο Περού, εγεμώσαν τα ορυχεία ασημιού με σκλάβους, Ιντιάνους, τους οποίους ευρήσκαν ψευτο-δικαιολογίες του στυλ ‘ήταν επαναστάτες ή παραβάτες’ κλπ για να τους κάμνουν σκλάβους. Οι Ισπανοί, μαύρη ναν η ώρα που τους έφερεν στην Αμερική τζιαι τζείνους τζιαι τους Πορτογάλλους, εκάμαν το επιχείρησην να καταπιέζουν δήθεν εξεγέρσεις ως πρόσχημα για να κάμνουν τους Ιντιάνους σκλάβους. Το πρόσχημαν εχρειάζετουν γιατί νομικά οι Ιντιάνοι ήταν ελεύθεροι, αλλά τούτον ήταν πολλά θεωρητικόν. Αντιλαμβάνεστε ότι όσοι Ισπανοί είχαν συμφέρον στην επέκταση της δουλείας επαίζαν πελλόν τζιαι επιτρέπαν το δουλεμπόριο γιατί επωφελούνταν-τούτον ισχύει τζιαι για την εκκλησία, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Στο Περού τζιαι στη σημερινή Βολιβία εστείλαν τόοοσους Ιντιάνους στα ορυχεία ασημίου στο Ποτοσί που τους εξιλείψαν τζιαι αρκέψαν να φέρνουν σκλάβους που την Αφρική. Σκεφτείτε το τούτον για 1 λεπτό. Εξιλείψαν τους Ιντιάνους. Ο πληθυσμός της ηπείρου εν τους εκάνεσεν. Δηλητηρίαση που τον υδράργυρο κυρίως, εν έζιες πολλύ τζιαιρόν στο ορυχείον. Γι αυτόν χώρες σαν το Περού, τη Βολιβία τζιαι την Κολομβία, Ισημερινό κλπ έχουν τζιαι πληθυσμό Αφρικανικής καταγωγής, γιατί οι δουλέμποροι αρκέψαν εισαγωγή που ποτζιεί.

Για να φανταστείτε πόσον ασήμιν εφκάλαν που το Ποτοσί, ήταν περίπου 45,000 τόνοι σε 200 χρόνια. Επηρέασεν την παγκόσμιαν οικονομία. Ο ποταμός Ρίο ντε λα Πλάτα (σημαίνει ποταμός του ασημιού) που σήμερα χωρίζει την Αργεντινή (αρχέντο=ασήμιν) που την Ουρουγουάη, έπιαεν το όνομαν του που τα φορτία που εστέλλαν στο Μπουένος Άιρες τζιαι Μοντεβιδέο που τα βουνά. Ώσπου εξειλίψαν το ασήμιν τζιαι εμείναν κάτι φουκκαράες Βολιβιανοί που μάχουνται με το σφυρίν τζιαι το κουσπίν τζιαι μασούν κόκα για να μείνουν όξυπνοι.

Σε χώρες όπως τη Χιλή, οι πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες, στες οποίες εξιπούλησεν η χούντα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, τσιλλούν αφάνταστα τους μεταλλωρύχους με μισθούς πείνας τζιαι κακές συνθήκες εργασίας, ασφάλειας κλπ, όπως μας έκαμεν εμάς η ΕΜΕ τζιαι η CMC στην Σκουρκώτισσαν τζιαι στον Ξερόν με τες ευλογίες της εκκλησιάς τες αρχές του 20ου αιώνα ως μετά την ανεξαρτησία. Ως τζιαι ο Μπόμπ Ντύλαν συναφέρνει τους σύγχρονους σκλάβους της Νότιας Αμερικής. Τζιαι ρωτώ σας: η κοινωνική διαστρωμάτωση πόσον αλλάσσει που τους Ισπανούς κονκισταδόρες ως σήμερα; Σκεφτείτε το…

«They complained in the East
They are playing too high
They say that your ore ain’t worth digging
That it’s much cheaper down
In the South American towns
Where the miners work almost for nothing.»

Bob Dylan, North Country Blues

Tην εικόναν έπια την που δαμαί.

Advertisements
This entry was posted in Πολιτικά τζιαι ιστορία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Σκλάβοι αρχαίοι τζιαι σύγχρονοι

  1. Ο/Η pasxalina λέει:

    τσ τσ τσ….πολύ κατατοπιστικό…ευχαριστούμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s