Χαμσιλί Πιλάβ (Πιλάφι με αντζούγιες)

Το χαμσί εν έναν ψαρούιν σαν την αντζούγια που εν πολλά δημοφιλές στη Μαύρη Θάλασσα. Τούτη εν μια Μαυροθαλασσίτικη συνταγή τζιαι εμαείρεψεν την η σύζυγος (για να μεν διεκδικώ εγώ τον έπαινον).

Υλικά

1/2 κιλό φρέσκες αντζούγιες (εμείς επιάμεν τες κατεψυγμένες που τον Κούρδο της γειτονιάς μας)

2 φεντζιάνια ρύζι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρτον, ψιλοκομμένο

Κάμποσον θκυόσμην

Ζωμόν ψαρκού αν έχετε, ειδεμή νερόν 🙂

Λάδιν

Εκτέλεση

Για το πιλάφι τσιγαρίστε το σκόρτον τζιαι κρεμμύδι σε λλίον λάδι. Νικατώστε το ρύζι για κανένα λεπτό, βάλτε θκυόσμην, άλας τζιαι τον ζωμό/νερό (2 φεντζιάνια για 1 φεντζιάνι ρύζι). Αφήστε το να σιγοψηθεί. Αντί θκυόσμην μπορείτε να βάλετε άνιθον. Επίσης μπορείτε να βάλετε πινόλια (κουκουνάρκα) αλλά εν εθέλαμεν να πνίξουμεν την μιτσιάν οπότε εν εβάλαμεν.

Καθαρίστε το χαμσί τζιαι ανοίξετε το, φκάλλοντας το κεντρικόν κόκκαλον. Πλύνετε το καλά. Λαδώστε λλίον έναν σινί (ταψί) ή γυάλλενον pyrex. Κάμετε μιαν στρώσην με το χαμσί με την πέτσα κάτω. Βάλτε χαμσί με τον ίδιον τρόπον τζιαι στο τοίχωμα του σινιού, σάννα τζιαι εν φόδρα. Γεμώστε το ταψί με το ρύζι τζιαι ‘κλείστε’ το με μιαν στρώση χαμσί πουπάνω, με την πέτσα ναν προς τα πάνω. Ραντίστε με λλίον λάδι τζιαι βάλτε το στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Έτοιμον. Τέλειον.

Advertisements
This entry was posted in Φαΐν and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Χαμσιλί Πιλάβ (Πιλάφι με αντζούγιες)

  1. Ο/Η Helen λέει:

    Πολλά ωραίο αλλά χαράς της όρεξη να καθαρίζετε και να ανοίγετε ένα ένα τα ψαράκια… λοιπόν, ελπίζω να είσαι καλά επειδή χτες βράδυ σε έβλεπα ένα περίεργο όνειρο!!

  2. Ο/Η Marios λέει:

    Το περίεργον εν ότι ήρταν καθαρισμένα, απλά πρέπει να φκάλεις το κόκκαλο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s