Εντυπώσεις που την Πόλην

Όι την Χρυσοχούς, αλλά την άλλην, την πιο μίαλην. Μόλις εστράφηκα που τζεικάτω-επήα 2 εφτομάες διακοπές-πάω συχνά εν η αλήθκεια-τζιαι κάθε φοράν εμπεδώννω κάποια πράματα, μαθθαίνω άλλα, θωρώ τζιαι συγκρίνω. Για να μεν σας τα πολλολοώ, έτο ίνταμπου νομίζω:

1. Η Πόλη εν πολλά πολλά μιάλη. Πάρα πολλά μιάλη. Ο νους του Κυπραίου εν μπορεί να το χωρεσει. Τζιαι μεγαλώννει συνέχεια. Δηλαδή η ‘εντός των τειχών’ Πόλη εν έναν πολλά μιτσίν κομμάτιν, με θωρείτε που σας παίρνουν με το λεωφορείον στην Αγιά Σοφκιάν τζιαι στο Πατριαρχείον τζιαι εν ούλλα τζιαμαί. Για να καταλάβεις πόσον μιάλη εν η Πόλη πρέπει να μπεις μες το λεωφορείον το υπεραστικόν που το Εσενλέρ στην Ευρωπαΐκήν πλευράν τζιαι να ρέξεις στην Ασιατική πλευρά ως τζεικάτω που τελειώνει η Πόλη. Χωρίς κίνηση θέλεις κανέναν δίωρον. Όσον Πρωταράς-Πόλη Χρυσοχούς. Τζιαι χτίζουν βίρα, πολυκατοικίες ντελούξ στου θκιαόλου την μάναν, για να μπόρει ο κόσμος να έσιει σπίτιν ‘κοντά’ στην Πόλην.

2. Κανένας έν ξέρει πόσος κόσμος μεινίσκει τζιαμαί. Στο έμπα της Πόλης έσιει μιαν ταπέλλαν που λαλεί κάπου 12 εκατομμύρια. Εγώ λαλώ βάλε, τζιαι βάλε τζι άλλα. Τούτη η Πόλη έσιει τόσους εσωτερικούς μετανάστες τζιαι κόσμον που έρκεται που άλλες επαρχίες που λαλούν πως εν πάνω που 15 εκ.

3. Το χάσμαν της φτώσιας τζιαι του πλούτου. Ίσως ναν επειδή εν επήα στην Ινδία, αλλά εν είδα πούποτε αλλού στον ίδιο χώρο πιο μεγάλο κκόντραστ πλούτου τζιαι φτώσιας. Έσιει κόσμον που εν ευχαριστημένος να δουλέφκει χαμάλης ή να γυαλλίζει παπούτσια, που ήρτεν που το χωρκόν του τζιαι στέκει σε πλατείες ώσπου να εύρει δουλειάν χαμαλλίκκιν ή στα χτίσματα με το μεροκάματον, γιατί στο χωρκόν του πεινούν. Στην ίδιαν πόλην έσιει τόπον που πάεις να φάεις τζιαι παρκάρουν σου το αυτοκίνητον σου δίπλα που τα άλλα Ππορσιέ, Μερσεντές κλπ. Τούτοι οι πολλά λλίοι σχετικά εύποροι, που μεινίσκουν σε καλές περιοχές, εν ‘Ευρωπαίοι’, επήαν σε καλά σκολεία τζιαι πανεπιστήμια, περιφρονούν πολλά τους άλλους που εν ‘άξεστοι, χωρκάτες τζιαι καθυστερημένοι’. Θεωρούν τους απειλήν στον Ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας. Εννοούν της Πόλης, γιατί που τζιαμαί τζιαι πιο Ανατολικά ο κόσμος εν άλλωσπως.

4. Ο φτωχός εν θωρεί τη θάλασσαν. Παρόλο που τούτη η Πόλη εν χτισμένη πας τον Βόσπορον, οι πλούσιοι εκάμαν το έτσι ώστε αν δεν είσαι πλούσιος εν μπορείς να έχεις θέαν της θάλασσας. Πας τον παραλιακόν δρόμον στην Ευρωπαϊκήν πλευράν το μόνον που θωρείς εν παλάθκια, ξενοδοχεία πολλά εξκλούσιβ, ακριβά εστιατόρια τζιαι ιδιωτικές κατοικίες με ψηλούς τοίχους τζιαι κκάμερες πόξω. Φυσικά μπορείς να δεις την θάλασσαν που τα λιμανούθκια που φέφκουν τα φέριμποτ για την απέναντι. Πας τους λόφους, οι πολυκατοικίες εν τόσον πυκνοχτισμένες που αν έσιεις έναν κομματούιν θέαν είσαι τυχερός. Εχτός αν είσαι προνομιούχος τζιαι η πολυκατοικία σου εν ποτζείνες που έχουν φοβερή θέα. Στην Ασιατική πλευρά εν περίπου το ίδιον, έσιει ακόμα πιο πολλά σπίθκια ιδιωτικά, χτισμένα πας το νερόν, τα λεγόμενα γιαλί. Ο φτωχός πρέπει να ξέρει την θέσην του.

5. Ο κόσμος εν πολλά ευγενικός. Δαμαί εννά συγκρίνω με την πρωτεύουσα της άλλης μαμμάς, την Αθήναν. Παρόλη τη πολυκοσμίαν, τα τίγκα γεμάτα λεωφορεία τζιαι τράμ, πεζοδρόμια κλπ, ο κόσμος εν ευγενικότατος, έν σε κουντούν όπως στην Ατίνα, ο κόσμος εν ξιτιμάζεται. Εγώ που ήμουν τζιαι με το μωρόν ηύρα τους πολλά ευγενικούς. Μιαν ημέραν έφκαιννα πας το λεωφορείον με το μωρό στα σιέρκα, τζιαι το λεωφορείον εξεκίνησεν πριν να προλάβω να πιάσω κάπου. Έναν κοπέλλιν κάπου 25-30 έπιαεν με που το σιέριν να μεν ιππέσω. ‘Σάολ’ λαλώ του, νάσαι καλά. Στην Ατίνα τζιαι στην Λόντραν ήταν να με συνάουν που χαμαί, αν δεν με ποδοπατούσαν.

6. Η ζωή εν πολλά ακριβή. Οι τιμές των αγαθών εν πιο ψηλές που την Αγγλίαν. Ο πιο πολλύς κοσμάκης τρώει κρέας κάποτε. Η πεζίνα εν που τες πιο ακριβές στον κόσμον. Ουσιαστικά η Πόλη εν κάτι σαν Τόκιο η Παρίσι, ούλλοι θέλουν (η πρέπει) ναν τζιαμαί, οπότε οι τιμές παν πάνω…

Τούτα λλίον πολλά. Γενικά το ταξικόν θέμαν εν για μέναν το πιο σημαντικόν. Τούτη η χώρα εν τόσον φτωσιή σε ορισμένες περιοχές που έσιει εσωτερική μετανάστευση. Οι έχοντες στες πόλεις εκμεταλλέφκουνται τούντην φτώσιαν τζιαι έχουν φτηνούς χαμάληες τζιαι καθαρίστριες. Έν τζιαι εν κουτουρού που εψηφίσαν ‘έβετ’…όι πως καρτερώ να αλλάξει τίποτες. Τζείνοι που εν πουπάνω εννάν πάντα πουπάνω, επιπλέουν όπως τους κότσιρους στο Βόσπορο…

Advertisements
This entry was posted in Πολιτικά τζιαι ιστορία, Ταξίθκια and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Εντυπώσεις που την Πόλην

 1. Ο/Η Antonis λέει:

  Χος κελτίν σαφά κελτίν που ελάλεν τζι’η γιαγιά του παρέα μου που τον Αήν Θεόδωρον.

 2. Ο/Η marioscy λέει:

  Χος πουλτούκ φίλε.

 3. Ο/Η Antonis λέει:

  Εγώ πάντως τζείνον που λατρεύκω που την Πόλην εν ότι τζιαμαί που ενόμισες ότι εκατάλαβες κάτι, τάγκα ανακαλύπτεις ότι τελικά εν πιο πολύπλοκον. Όποιον καντούνιν κλώσεις εννἀ δεις τζαι κάτι άλλον. Αρκεί να μμάθκια σου ναν αννοιχτά.

  • Ο/Η marioscy λέει:

   Κάθε φοράν, εν καλά που λαλεις. Εν πολλές πόλεις σε μιαν μεγάλην, με ούλλα τα προβλήματα τζιαι φυσικά ομορφκιές που φέρνει τούτος ούλλος ο αχταρμάς…

 4. Ο/Η ρίτσα λέει:

  αυτό με τη θάλασσα το έχουμε και στη λεμεσό 😉

 5. Ο/Η kalamari λέει:

  εγιώ επήα Πόλην τζι είδα πολλούς να ξιτιμάζουσιν. Όι να γκρινιάζεις για ούλλα όπως οι κοτζιάκκαρες ρε! Εν εν ούλλα καλά έξω τζιαι χάλια δα μέσα

  • Ο/Η M λέει:

   Εν εθκιάβασες καλά νομίζω Καλαμάρι, δε να δεις ότι κάμνω τζιαι πολλήν κριτική. Επίσης οι παραπάνω συγκρίσεις εν με την Αγγλία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s